ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΕΣ

2019

ΒΡΑΒΕΥΣΗ ΑΠ ΤΟΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΤΗΣ GRODAN ΓΙΑ ΤΑ 25 ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ ΣΤΗΝ ΥΔΡΟΠΟΝΙΑ

Το 2019 σηματοδοτεί τα 50 χρόνια ύπαρξης του GRODAN Group (μέλος του ROCKWOOL Group) στον κλάδο της ΥΔΡΟΠΟΝΙΑΣ.

Ενός Οργανισμού που ουσιαστικά έχει «οδηγήσει» όλο τον κλάδο των Θερμοκηπίων στην επόμενη μέρα, που δεν είναι άλλη από την καλλιέργεια όλο το χρόνο, με υγιή ριζικό σύστημα αλλά και ολοκληρωμένη θρέψη των καλλιεργειών.

Το DKG Group έχει συνεισφέρει στην επιτυχία της Υδροπονικής Μεθόδου Grodan ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ στις χώρες των Βαλκανίων και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Με την ανάπτυξη της μεθόδου σε 16 καλλιέργειας, αλλά και την ανάπτυξη 3 ολοκληρωμένων συστημάτων παραγωγής και εμπορίας (FraoulaBest (Hydroponic Strawberry) , MarouliBest (Hydroponic Lettuce) και Κάθετος Υδροπονικός Τοίχος) αποτέλεσε και αποτελεί την αιχμή της Καινοτομίας στην Υδροπονική τεχνική.

Οι ρίζες με την Grodan είναι βαθιές σε πρόσωπα και εταιρείες.

– Τόσο ο Ευάγγελος Δρίμτζιας Evagelos Drimtzias (Co-Founder & President) όσο και ο Χρήστος Δ. Κατσάνος Christos D. Katsanos (Co-Founder &Executive Director) υπηρέτησαν ως εργαζόμενοι τον οργανισμό της Grodan για 20 και 5 χρόνια αντίστοιχα

ενώ
– οι εταιρείες του Ομίλου DKG Consulting , IQ Crops Ltd, IRTC, Drika Farms, και προσφάτως η Tropos Branding Co , ισχυροποίησαν τη θέση των προϊόντων της Grodan στην προαναφερόμενη περιοχή μέχρι και σήμερα.

Για τους παραπάνω λόγους, στο ετήσιο Export Markets Dealers Meeting που έλαβε χώρα στην Πολωνία, ο Ευάγγελος Δρίμτζιας παρέλαβε εξ ονόματος του DKG Group το «Βραβείο Εξαιρετικής Συνεργασίας» της GRODAN.

2016

ΜΕΙΩΣΗ ΤΗΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΝΕΡΟΥ (έως 50%) ΑΝΑ ΚΙΛΟ ΠΑΡΑΓΩΜΕΝΟΥ ΠΡΟΙΟΝΤΟΣ

Με το υδροπονικό σύστημα IQ CROPS, έχουμε καταφέρει (δεδομένα σε Ιεράπετρα & Λάρνακα), εφαρμόζοντας συστηματικό, αλλά απλό για τον παραγωγό, έλεγχο των παραμέτρων της υδροπονίας να μειώσουμε δραστικά την κατανάλωση νερού (συνεπώς και λιπασμάτων) ανά κιλό παραγόμενης τομάτας.

Συγκεκριμένα, σε θερμοκηπιακή καλλιέργεια στο χώμα απαιτούνται 35 – 40 λίτρα νερού / κιλό παραγόμενης τομάτας ενώ στο σύστημά μας χρειάζονται 18 – 23 λίτρα νερό / κιλό παραγόμενης τομάτας. Τα στοιχεία αυτά αφορούν ανοικτό σύστημα υδροπονίας (χωρίς ανακύκλωση). Όταν οι απορροές του συστήματος χρησιμοποιούνται για την άρδευση – λίπανση άλλων καλλιεργειών (ελιές, υπαίθρια κηπευτικά, εξωτερικό πράσινο….), η μέθοδος φτάνει την μέγιστη αποτελεσματικότητα στην χρήση νερού και λιπάσματος.

Με αυτό τον τρόπο συμβάλουμε τόσο στην οικονομική αποτελεσματικότητα των συνεργατών μας, όσο και στο περιβάλλον.

2016

ΜΕΙΩΣΗ ΤΗΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΝΕΡΟΥ (έως 50%) ΑΝΑ ΚΙΛΟ ΠΑΡΑΓΩΜΕΝΟΥ ΠΡΟΙΟΝΤΟΣ

Με το υδροπονικό σύστημα IQ CROPS, έχουμε καταφέρει (δεδομένα σε Ιεράπετρα & Λάρνακα), εφαρμόζοντας συστηματικό, αλλά απλό για τον παραγωγό, έλεγχο των παραμέτρων της υδροπονίας να μειώσουμε δραστικά την κατανάλωση νερού (συνεπώς και λιπασμάτων) ανά κιλό παραγόμενης τομάτας.

Συγκεκριμένα, σε θερμοκηπιακή καλλιέργεια στο χώμα απαιτούνται 35 – 40 λίτρα νερού / κιλό παραγόμενης τομάτας ενώ στο σύστημά μας χρειάζονται 18 – 23 λίτρα νερό / κιλό παραγόμενης τομάτας. Τα στοιχεία αυτά αφορούν ανοικτό σύστημα υδροπονίας (χωρίς ανακύκλωση). Όταν οι απορροές του συστήματος χρησιμοποιούνται για την άρδευση – λίπανση άλλων καλλιεργειών (ελιές, υπαίθρια κηπευτικά, εξωτερικό πράσινο….), η μέθοδος φτάνει την μέγιστη αποτελεσματικότητα στην χρήση νερού και λιπάσματος.

Με αυτό τον τρόπο συμβάλουμε τόσο στην οικονομική αποτελεσματικότητα των συνεργατών μας, όσο και στο περιβάλλον.

2015

ΒΡΑΒΕΥΣΗ ΥΔΡΟΠΟΝΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ``FRAOULABEST`` ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ

Στην απονομή Βραβείων Πράσινης Καινοτόμου Επιχειρηματικότητας που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 18 Ιουνίου 2015 στο Επιμελητήριο Αχαΐας, βραβεύτηκαν από την Ελληνική Εταιρία Διοικήσεως Επιχειρήσεων (ΕΕΔΕ) οι εταιρίες της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας που συμμετείχαν στο διαγωνισμό του “Green Business Innovation 2015”. Στόχος του διαγωνισμού ήταν να αναδείξει τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που έχουν υιοθετήσει «καλές πρακτικές» αειφόρου ανάπτυξης φιλικές προς το περιβάλλον κατά την παραγωγή προϊόντων και προσφορά υπηρεσιών. Η εταιρία “Τσάχαλος Green Trade Α.Ε.” βραβεύτηκε για την συμβολή της στην πράσινη επιχειρηματικότητα αλλά κυρίως για το πρωτοποριακό υδροπονικό σύστημα “Fraoula Best” (www.fraoulabest.com) το οποίο είναι φιλικό για το περιβάλλον και τον εργαζόμενο.

2013

ΤΟ 1o SNACK ΤΟΜΑΤΑΚΙ ΒΡΑΒΕΥΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ

1o Βραβείο στην Κατηγορία «Έρευνα και Ανάπτυξη» κατέκτησε στο «Tomaccini» σαν το πρώτο snack ντομάτας στην ελληνική αγορά, με μια κοινή βράβευση των τριών εταιρειών που συνέβαλαν στη δημιουργία του και είναι η Ελληνικά Θερμοκήπια ΑΕ, ΑΒ Βασιλόπουλος και DKG Group. Η εταιρεία που παράγει το προϊόν είναι η Ελληνικά Θερμοκήπια ΑΕ, η οποία εδρεύει στο νησί της Σάμου. Το Tomaccini είναι ένα προϊόν μικρόκαρπης υδροπονικής κόκκινης ντομάτας, σχήματος ελιάς, συσκευασμένο σε ειδική συσκευασία 250 γραμμαρίων (30 τεμάχια περίπου) που θυμίζει ανάλογη συσκευασία στιγμιαίου καφέ και μπορεί να το βρει κανείς στο supermarket στα ράφια των snacks και όχι των λαχανικών.

2012

1ος ΚΑΘΕΤΟΣ ΥΔΡΟΠΟΝΙΚΟΣ ΤΟΙΧΟΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Μετά τις επιτυχημένες εφαρμογές των υδροπονικών ταρατσόκηπων σε ξενοδοχεία (Λουτράκι, Κεφαλλονιά) σε εμπορικά κέντρα και βίλλες, η εταιρεία supermarket ΔΟΥΚΑΣ ΑΕ, μας εμπιστεύθηκε την κατασκευή του 1ου Κάθετου Υδροπονικού Τοίχου Μεγάλης Επιφάνειας στην Ελλάδα (και από τους μεγαλύτερους στην Ευρώπη) στο κατάστημα της εταιρείας στη Νέα Σμύρνη.

2006

ΓΕΝΙΚΟΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ EUREPGAP ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

Το Τμήμα Μετάφρασης του DKG Group σε συνεργασία με το Τμήμα TUV HELLAS/AGRISYSTEMS, τηρώντας τη δέσμευσή τους για υψηλής ποιότητας και αξιόπιστες υπηρεσίες, έχουν παραδώσει στο κοινό, τους «Γενικούς Κανονισμούς» (τελευταίο έγγραφο του πρωτοκόλλου EUREPGAP για τα φρούτα και Λαχανικά) στην ελληνική γλώσσα ολόκληρη τη σειρά των εγγράφων. Το EUREP εκτιμώντας τη συμβολή και τον επαγγελματισμό της ομάδας DKG/TUVHELLAS, ανέθεσε επίσης τη μετάφραση των εγγράφων της IFA (Integrated Farm Assurance). Η μετάφραση των συγκεκριμένων εγγράφων αποτελεί χρήσιμο εργαλείο για όσους ασχολούνται με την εφαρμογή και την Πιστοποίηση σύμφωνα με το πρωτόκολλο EUREPGAP στην αλυσίδα της αγροτικής παραγωγής (αγρότες, σύμβουλοι, φορείς πιστοποίησης, εξαγωγείς κ.λπ.) σε Ελλάδα και Κύπρο.

2000

ΥΔΡΟΠΟΝΙΚΗ ΜΕΘΟΔΟΣ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΣΕ 16 ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Στις αρχές της χιλιετίας με την ίδρυση της εταιρείας συμβούλων DKG Consulting Ltd (συγχωνεύτηκε στην IQ CROPS Ltd) , η υδροπονική μέθοδος Grodan επεκτάθηκε σε 18 καλλιέργειες, (τομάτα beef, τομάτα cluster, τοματίνια, , αγγούρι μακρύ, αγγούρι κοντό, πιπεριές (φλάσκα, φλωρίνης, κέρατο, California) , κολοκυθάκια, φασόλια, μελιτζάνες, μαρούλι, φράουλα, μαϊντανός και στην ανθοκομία (τριαντάφυλλο, ζέρμπερα, γαρύφαλλο, χρυσάνθεμο, ανθούριο, γυψόφιλα) σε όλη την Ελλάδα.
Επίσης, η υδροπονική μέθοδος Grodan επεκτάθηκε σημαντικά στις χώρες των Βαλκανίων, την Τουρκία, την Κύπρο και την Αίγυπτο από τότε που η DKG Consulting Ltd έγινε ο Εξουσιοδοτημένος Σύμβουλος & Πάροχος Υποστρωμάτων Grodan σε αυτές τις χώρες.

1996

1η ΕΠΕΝΔΥΣΗ ΣΕ ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΟ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ

Το κτήμα ΔΡΙΜΤΖΙΑΣ – ΚΑΠΑΡΑΚΗ, αποτελεί την πρώτη σύγχρονη θερμοκηπιακή μονάδα στην Κρήτη . Ένα υδροπονικό project 5 στρεμμάτων (υδροπονία - πλήρης & αυτόματος έλεγχος του περιβάλλοντος) στην Ιεράπετρα, που σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε με βάση τις αρχές της Αειφορίας και τις ιδιαιτερότητες της περιοχής, κόντρα στις τοπικές & κλαδικές αντιλήψεις ότι τα σύγχρονα θερμοκήπια δεν είναι βιώσιμα στο νησί.

Παράγει επώνυμο μίνι αγγουράκι (36 κιλά / τ.μ. ΑΑΑ ποιότητας) σχεδόν όλο τον χρόνο σε μικροσυσκευασία, έχοντας αναπτύξει πολύ καλές σχέσεις τόσο σε επίπεδο εμπόρων που συνεργάζεται (B2B) όσο και με πολλούς καταναλωτές που εμπιστεύονται και καταναλώνουν το προϊόν (B2C).

Από το 2000, συμμετέχει στο DKG Group και χωρίς να χάσει τον παραγωγικό του προσανατολισμό, λειτουργεί ως το πειραματικό & εκπαιδευτικό κέντρο της εταιρείας.

1995

Η 1η (σε παγκόσμιο επίπεδο) ΥΔΡΟΠΟΝΙΚΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΜΑΡΟΥΛΙΟΥ ΣΕ ΠΕΤΡΟΒΑΜΒΑΚΑ.

Στον Άγιο Γεώργιο - Ημαθίας, ο κ. Ν. Αλαγκιοζίδης, στα 12 στρέμματα θερμοκηπίου που εφάρμοζε υδροπονική καλλιέργεια πιπεριάς (τύπος φλάσκα) σε πετροβάμβακα, προβληματιζόταν για το κόστος θέρμανσης συντήρησης του συστήματος, τον χειμώνα, που το θερμοκήπιο δεν είχε καλλιέργεια.

Αποδέχτηκε την πρότασή μας να φυτέψει μαρούλια στα κενά υποστρώματα πετροβάμβακα, συγκόμισε μια παραγωγή σε 21/2 μήνες (350+ γρ. / μαρούλι) και τα αποτελέσματα ήταν αρκετά καλά καθότι κάλυψε όλα τα έξοδα των υποστρωμάτων και το 24% του κόστους λίπανσης της πιπεριάς.

Αποτέλεσε τον πρόδρομο τους συστήματος καλλιέργειας μαρουλιού, ‘MAROULI BEST’.

1995

1η ΕΠΩΝΥΜΗ ΤΟΜΑΤΑ

Τα Θερμοκήπια Κερκύρας ΑΕ (Prima Greenhouses SA) απ΄το 1990 εως το 1999 αποτέλεσαν μία από τις πρωτοπόρες επιχειρήσεις παραγωγής κηπευτικών στον Ελλαδικό Χώρο, αφήνοντας ανεξίτηλα το στίγμα τους στον Κλάδο των Θερμοκηπίων (Greenhouse industry). Prima Tomatoes Στα τέλη του '80 η Κοινωνική Επιχειρηματικότητα βρισκόταν στην άνοιξή της. Στην Κέρκυρα, διάφοροι μικροί και μεγάλοι επιχειρηματίες συντόνισαν τις δυνάμεις τους ιδρύοντας δύο επιχειρήσεις. Η μία αφορούσε την αγορά ενός επιβατηγού καραβιού (Άγιος Σπυρίδωνας) με δραστηριοποίηση στην πορθμειακή γραμμή Κέρκυρα-Ηγουμενίτσα και η άλλη ήταν η επένδυση σε καθετοποιημένη θερμοκηπιακή εκμετάλλευση με το όνομα PRIMA GREENHOUSES. Η κατασκευή ενός θερμοκηπίου έχει σκοπό να επιτύχει μέσα στους χώρους του συνθήκες της 5ης εποχής, δηλαδή μιας συνεχούς Άνοιξης! Από εκεί προήλθε και η έμπνευση του ονόματος της επιχείρησης. Η ιταλική λέξη PRIMA αντιστοιχεί στην ελληνική λέξη ΑΝΟΙΞΗ, εξ ου και το όνομα της επιχείρησης σε ...PRIMA GREENHOUSES.

Οι θερμοκηπιακές εγκαταστάσεις αφορούσαν μία υαλόφρακτη μονάδα έκτασης 25.000 τμ και μίας με πλαστική κάλυψη έκτασης 4.000 τμ., λίγα χιλιόμετρα από το χωριό Αη Μαθιάς στη νότια Κέρκυρα, αποτελώντας τη μεγαλύτερη σε έκταση επιχείρηση στον ελλαδικό χώρο!

Οι επενδυτές ενωμένοι κάτω απ΄την ηγεσία του αείμνηστου Κώστα Πουλημά (Πρόεδρος ΔΣ) και του Παύλου Τζαρουγκιάν (Δ/νων Σύμβουλος) κατάφεραν να φτιάξουν μια μονάδα πρότυπο για την εποχή τους εισάγοντας μια σειρά από Καινοτομίες.
- Υδροπονία
- Ολοκληρωμένη Καταπολέμηση (IPM)
- Βιολογική Γονιμοποίηση
- Ανανεώσιμη ενέργεια
- Marketing

1994

Η ΠΡΩΤΗ (σε παγκόσμιο επίπεδο) ΥΔΡΟΠΟΝΙΚΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΥΠΑΙΘΡΙΟΥ ΚΑΡΠΟΥΖΙΟΥ ΣΕ ΠΕΤΡΟΒΑΜΒΑΚΑ.

Το πείραμα για λογαριασμό της εταιρείας Grodan / ROCKWOOL, έγινε στην Κυπαρισσία & Αμαλιάδα, περιοχές που είναι γνωστές για την πολύχρονη εμπειρία στην παραγωγή & εξαγωγές καρπουζιού. Το πείραμα εφαρμόστηκε σε 3 πιλοτικά πειραματικά τεμάχια των 5 στρεμμάτων έκαστο, έγινε δίπλα σε συμβατικές καλλιέργειες με φύτευση αρχές Φλεβάρη & μέσα Μάρτη και χρησιμοποιήθηκαν αυτόριζα & εμβολιασμένα φυτά. Τα αποτελέσματα κρίθηκαν θετικά: παραγωγή 6.5 κιλά / τ.μ. (4 κιλά / τ.μ. στο χώμα), 18 ημέρες πρωιμότητα (πολύ σημαντικός παράγοντας για την τιμή του προϊόντος ειδικά για τις εξαγωγές), 8 κιλά / καρπό (10 κιλά / καρπό στο χώμα).

Η μέθοδος προωθήθηκε συστηματικά σε Ισπανία & Μαρόκο, με μεγάλη εμπορική επιτυχία.

1994

Η ΠΡΩΤΗ (σε παγκόσμιο επίπεδο) ΥΔΡΟΠΟΝΙΚΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΦΡΑΟΥΛΑΣ ΣΕ ΠΕΤΡΟΒΑΜΒΑΚΑ.

Στην Πάφο της Κύπρου, ο κ. Πάνος Παπαιωάννου, σε έναν αγρό που είχε επιβαρυνθεί με άλατα, σε έκταση 15 στρεμμάτων, δεν δίστασε να μας εμπιστευτεί και να εφαρμόσει υδροπονική καλλιέργεια σε πετροβάμβακα, σε δύο επίπεδα, επιτυγχάνοντας υψηλές αποδόσεις (24 κιλά / τ.μ. ) και 72% ΑΑΑ ποιότητα.

Αποτέλεσε τον πρόδρομο τους συστήματος καλλιέργειας φράουλας, ‘FRAOULA BEST’ με μεγάλη επιτυχία και εξάπλωση σε Κύπρο, Ελλάδα, Βουλγαρία, ΗΠΑ, Αυστραλία & Ν. Κορέα.

1993

ΥΔΡΟΠΟΝΙΚΗ ΜΕΘΟΔΟΣ ΣΕ ΕΞΙ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ

Για πρώτη φορά σε Μεσογειακή χώρα, εκτός της τομάτας και του αγγουριού, εφαρμόζεται υδροπονική μέθοδος σε επαγγελματικό επίπεδο / ευρεία κλίμακα, σε καλλιέργεια πεπονιού, φασολιού, ζέρμπερας & τριαντάφυλλου.

1993

1η ΕΠΩΝΥΜΗ ΕΓΧΡΩΜΗ ΠΙΠΕΡΙΑ (τύπος California)

Η εταιρεία ΚΤΗΜΑ ΑΤΑΛΙΩΤΗΣ ΑΕ, στην Ρόδο, από τις αρχές της δεκαετίας του 80, αποτέλεσε μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες παραγωγής γλαστρικών φυτών (45.000 τ.μ. σύγχρονα θερμοκήπια) στην Ελλάδα, καινοτομώντας και εφαρμόζοντας τις αρχές της Αρχιτεκτονικής Τοπίου στα δημόσια πάρκα και πολυτελέστερα ξενοδοχεία της Δωδεκανήσου.

Το 1993, ο ιδιοκτήτης κ. Γεώργιος Αταλιώτης, αποφάσισε την μετατροπή 45.000 τ.μ. θερμοκηπίου σε καλλιέργεια έγχρωμης (πράσινη – κόκκινη, κίτρινη & πορτοκαλί) πιπεριάς, μια καλλιέργεια που θεωρήθηκε επιχειρηματική ευκαιρία τόσο για την εγχώρια όσο και για την Βρετανική αγορά. Δεν δίστασε να μας εμπιστευτεί και να εφαρμόσει την υδροπονική καλλιέργεια σε πετροβάμβακα, επιτυγχάνοντας υψηλές αποδόσεις (21,5 κιλά / τ.μ. ) και άριστη ποιότητα.

Η καλλιέργεια αυτή θεωρείται η πρώτη υδροπονική καλλιέργεια έγχρωμης πιπεριάς στην Μεσόγειο.

1992

ΥΔΡΟΠΟΝΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Οι άνθρωποι της IQ CROPS (εταιρεία πυλώνας του Όμιλου DKG) έχουν τις επαγγελματικές τους ρίζες στις αρχές της δεκαετίας του '90. Οι βασικοί μέτοχοι εφάρμοσαν ουσιαστικά την υδροπονία στην Ελλάδα & άλλες Μεσογειακές χώρες (Βαλκάνια, Κύπρος, Τουρκία, Αίγυπτος…) σε ευρεία επαγγελματική κλίμακα, είτε δουλεύοντας στην εταιρεία Grodan / ROCKWOOL, είτε εισάγοντας υποστρώματα πετροβάμβακα Grodan, είτε βιώνοντας εκτενώς την τεχνολογία υδροπονικής καλλιέργειας ντομάτας και αγγουριού ως καλλιεργητές, είτε λειτουργώντας ως επιστημονικοί σύμβουλοι σε εταιρείες τόσο στην Ελλάδα όσο και άλλες χώρες.